Sabtu, 18 Jun 2011

KATE ORG MELAYU KALAU DALAM PANTANG..

ASSALAMMUALAIKUM..
hari ini aku nak jd mak bidan
bukan nak sambut baby,
mahupun sambut hari raya.
tapi ingin menceritakan.
serba sedikit tentang...
PANTANG.
korang tau pantang 2 hape?
bukan sejenis kuih ataupun macaroon ye kawan2.
pantang adalah proses di mana ibu dan bayi tidak boleh melanggar kepercayaan adat2 bangsa masing2.juga untuk mengelakkan kadar kematian ibu dan anak.tetapi kebenarannya masih di kaji ahli2 sains.
*lbh kurang cm2 la maknenye,klo korang xphm,korang phm2 la sndri.haha!


SI IBU.

1.perlu lah memakai sejenis menatang yg namenye PILIS.

itulah nghopenye PILIS.

pilis adelah sejenis herba,haku pon xtau ape menatang yg di campur dlm ni.yg aku tau sume org pas beranak kene pakai mende ni,n org2 tua ckp ia mengelakkan darah putih naik kepale n sekaligus elak kene MEROYAN.
*meroyan ape?kau tanye mak kau.kompom dia tau.:)


2.UBAT PERIUK.
*pelikkan?hahahha.:D


campuran semak samun tepi jln daun2 herba seperti akar kayu,daun jambu,biji manjakani,buah keras dll.
ala benda ni macam jamu lah lebih kurang untuk melancarkan peredaran darah,menyembuhkan organ2 dalaman n KASI KETAT PUNYEEE!!haha.
*kau xphm lagi statement last 2?tanye ayah kau pulak.^_^

bau kau jgn tanye.
memang klo time minum air ni ko kene tahan napas selame 30 minit.haa~~


3.BENGKUNG.


BENGKUNG ni pakai untuk merampingkan kembali perut si ibu.syarat kene pakai ketat2 la kan.
then kalo nak pakai memang kene ade yg tolong,kau jgn berangan nak wat sorang.kene pertolongan xkisah la sape,mak ke,laki ke,jiran sebelah ke,pegawai polis ke.^^ n sebelum pakai kene sapu PARAM kat perut.
*PARAM sejenis menatang namA jamu jugak.


4.STOKIN PAKAI....

*JGN RISAU,KAKI WANGI.INI AMARAN KERAS.

kene la pakai stokin.
untuk mengelakkan sejuk.
org pas beranak xleh sejuk2 nanti BENTAN.
makan pon kene jage.
kene makan makanan yg 'panas2' contohnye lada hitam,halia,lobak putih dll la.
mandi pon xleh pakai air sejuk,kene pakai air suam2 kuku kaki.
BENTAN ape?klo dlm medical term nye POST PARTUM HEAMORRHAGE.
mean pendarahan selepas bersalin.


SI BABY.

1.KENE LETAK BENANG KLO ANAK TERSEDU SEDAN.

hahaha.kau pernah buat?
klo ikut sains kite tersedu sbb kehadiran angin yg lebih dalam perut.
tp ikut kepercayaan org Melayu budak2 nak membesar.hehehe.
so klo baby tersedu sedan kite letak ckt benang dr stuff2 baby 2 sndri cnthnye dr kain lampin dll.
*ehem!!letak ckt ayak liur ko kasi melekat baik punye benang 2 kat dahi.heee~~


2.KENE PAKAI STOKIN CAM SI IBU.

comel dok?haha!

klo emak nye xleh sejuk2,mcm 2 gak ngan si baby.tok elak baby dr demam sebab semua organ2 baby masih belum matang dan antibodi yg lemah.


3.BARUT.

*abaikan kedudukan barut.aku pakaikan senget.haha!

kalau yg ni aku xtau la bangsa lain ade ke tak.tp aku rase memang bangsa2 lain pon dah tau,yg ni pon tok elakkan baby dr kesejukan.:)


4.BEDUNG N PAKAI ALAS KEPALA@TOPI.


BEDUNG atau dlm bahase saintifiknya MUMMY STRAIN.

BEDUNG amat penting tok mengelakkan baby dr kesejukan dan elak dari kaki dan tgn menjadi pengkor.tau ape tuh pengkor?haha!ni bahase org kampong la,mean kaki tgn bengkok kalau dah besar nanti.ia juga dpt memberi kan keselesaan tahap optimum kepada bayi dengan tidur yg lena..^__^

ALAS KEPALA@TOPI untuk tutup umbun2 kepala bagi mengelakkan xmudah baby masuk angin n kembung perut.
*kalau perit kembung pakai lah MINYAK YUYI CAP LIMAU!!


actually bayak lagi pantang2 larang org selepas bersalin.
tp ni je lah yg aku nak kongsi.
korang boleh lah tanye2 mak korang benda2 yang lain tuh.
sekian terima kasih la ye pelajaran kite untuk hari ini.:)

SAINS DAN PANTANG LARANG SELARI DGN KEMAJUAN NEGARA.
*tibe2..

pesanan penaja

"PAKAI LAH TOPI KELEDAR KALAU MALAS NAK JAGA ANAK YG RAMAI.HAHAHA!"



sape2 rase diri dia comel gilee,sila kumen2 n like.tehee~~

4 KENTANG TERGOLEK2 NAK BERCAKAP:

Cahaya Mama berkata... BALAS

kemain lg die jd mak bidan,.hehe,.org skang sume nk senang je,beli yg set bgkung la ape la,.sudah,.huhu,.

noyis gila kentang~~ berkata... BALAS

@Cahaya Mama aah kan,tol 2.sekarang semua senang,ade wet semua kire oke.hehhe.

siti maizatul fazlin berkata... BALAS

ngah... tangan yang pakaikan bengkung kakak macam kenal je.... hehheeh

noyis gila kentang~~ berkata... BALAS

@siti maizatul fazlin eh,kenal ke?mak bidan baru tuh!bukan mak along?mak cik aku!!hahaha