Selasa, 17 Mei 2011

TIP KESIHATAN.ikut sihat,xikut lantak kome lerr.^^


1.Bagi yang mengidap kencing manis(diebetic),mereka boleh makan nasi tetapi hendaklah membuang kanjinya terlebih dahulu, iaitu sebelum nasi betul-betul masak, buangkan kanji dari bekas pemasaknya. Ataupun, makan beras India, atau beras Somaly.

2.Biji ranti (yg besar) adalah ubat mujarab bagi penyakit darah tinggi.

3.Berpuasa dapat menguatkan daya ingatan.

4.Anda runsing ...? Ubatnya ialah solat cukup 5 waktu.Jika anda makan satay....jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

5.Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !!. Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

6.Cuba yang ni.....bagi penggemar makanan ni "Bah Kut Teh" (babi). Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat. Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging babi tu dan tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari sana.Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore".

7.Barah - akibat penggunaan bahan dalam shampoo. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; Vo 5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

8.Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk mendapat barah". Kalau istilah James Bond ==>Licence to kill!

9.Bawang Goreng segera, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila & gt; plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada orang-orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.

10.Seorang anak saudara kepada kawan saya, pelajar perempuan berumur 18 tahun telah mengalami Cancer Ovari. Penyakit ini tidak menunjukkan apa-apa simpton langsung, hinggalah apabila sampai ke peringkat 80 %. Pada peringkat ini, usaha boleh dikatakan tiada lagi. Pesakit akan muntah-muntah darah. Anak saudara kawan saya itu, meninggal sebulan selepas muntah pertama kali. Oleh itu dicadangkan kepada anak-anak perempuan selepas datang haid pertama supaya membuat pemeriksaan doktor untuk mengesan samada penyakit ini anda hidapi.

11.Ubat kencing manis - Rebus putik buah duku atau kulit duku dan minum airnya (Rasanya sangat pahit). InsyaAllah sangat mujarab.

12.Kawan saya kata Ellgy Plus baik untuk rawatan atas kesan kencing manis, contohnya kulit yang berair.

13.Meminum air kosong adalah sangat baik untuk kesihatan secara amnya.

14.Ubat kencing manis - rebus daun sireh dan minum airnya. Kurangkan makan organ dalaman binatang seperti hati, usus, hempedu kerana organ-organ ini adalah tempat menyimpan kotoran yang diproses oleh darah.

15.Ubat kanser - buah durian belanda. Sumber : Klik

benda kat atas ni tips2 je tau.yg bole di ikut,follow la.tp ape yg korang rase cam xbest nak ikut xpyh follow.ni just pengetahuan yg aku dpt dr buku2 n sesawang2 di lappy ku.hee~~ xsalah kan berkongsi ilmu,amal jariah tu.^^

*sebenonye aku nga boring gila gaban di Hari Wesak ni.haaa..=.'=

sape2 rase diri dia comel gilee,sila kumen2 n like.tehee~~

2 KENTANG TERGOLEK2 NAK BERCAKAP:

CintaZulaikha berkata... BALAS

timer kaseh cik nurse tuk info yg hebat nih..

noyis gila kentang~~ berkata... BALAS

@CintaZulaikha same2 datin zulaikha.xde la hebak sgt.hehe